Tom Hendrikse debuteert op EK Cross

Een EK op de baan had hij al eens gedaan, maar afgelopen zondag 9 december stond Tom Hendrikse (20) voor het eerst aan de start van een EK Cross. Extra bijzonder is dat dit kampioenschap in eigen land werd gehouden op Safaripark Beekse Bergen. Daarbij liepen de atleten uiteraard niet tussen de dieren door, maar op een steenworp afstand daarvan. Twee weken geleden had Tom zich op hetzelfde parcours, tijdens de Warandeloop, weten te plaatsen voor dit EK door bij de senioren als 25e te finishen en als derde Nederlander onder de 23 jaar!

Om vijf over twaalf klonk het startschot van de U23 mannen. Ze mochten een afstand van 8300 meter afleggen. Alsof ze door de leeuwen van het park werden achtervolgd, sprintten ze uit hun startvak over de eerste honderd meter. Tom kende een goede start en liep rond de 25e plaats. Na de eerste ronde moest hij wel wat plekjes toegeven en bleef lopen rond de 45e plek. Halverwege begon het flink te regenen en waaien en was Tom helemaal in zijn element. Hij leek er totaal geen last van te hebben en snelde door de modder en over de heuveltjes. Waar hij de rondes ervoor nog wat plekken had moeten toegeven, wist hij met zijn laatste ronde nog wat atleten te passeren, om uiteindelijk als derde Nederlander te eindigen. Zo haalde hij ook nog punten binnen voor het Nederlandse team! Zijn race bleek goed voor een prima 47e plek, tijd is 25:10, van de ruim 90 deelnemers.

Na de race was Tom snel te vinden bij zijn teamgenoten, die hem kwamen supporteren. "Dit EK was zo supergaaf, niet normaal!' Maar behalve tevredenheid zie je ook een lichte teleurstelling op zijn gezicht. Het is Tom ten voeten uit: hoe goed hij ook loopt, hij vindt altijd dat het nog harder kan.

Tom z'n vizier is nu gericht op het halen van z'n volgende EK: de 10.000 meter in Gävle aankomende zomer.