Wouter van den Akker schrijft Warandeloop op zijn naam

Wouter van den Akker (16) heeft afgelopen zondag op imposante wijze de Warandeloop in Tilburg gewonnen. Deze klassieker op de crosskalender werd dit jaar niet gehouden in Safaripark Beekse Bergen, maar was terug op het oude parcours in het Warandebos. Met Wouter waren ook veel andere RTC’ers naar het zuiden getogen.

Op zondag klonk om 11:19 het startschot voor de jongens junioren B. Naast Wouter namen ook Mads Meijer (16) en Leroy Oostman (15) deel aan deze race over 4300m. Wouter pakte gelijk de leiding en al snel ontstond er een kopgroep van vier, waarvan ook Mads deel uitmaakte. In de laatste ronde zette Stefan Nillessen (Nederlands kampioen 3000m junioren B) een versnelling in, maar alleen Wouter was in staat om te volgen. Op zo’n 400m voor de eindstreep kwamen de twee aan bij de laatste technische passage. Wouter was op het NK 3000m in de sprint geklopt door Stefan en zou dat niet nog eens laten gebeuren. Hij plaatste een versnelling, waarna er in minder dan geen tijd een groot gat ontstond en Wouter onbedreigd verder liep op weg naar zijn eerste nationale-cross-overwinning. Nadat hij nog een laatste keer achterom keek, besefte hij dat hij ging winnen en finishte in 13:41. Mads finishte vlak achter hem en eindigde knap als 6e in 14:05. Leroy, die voor het eerst meedeed bij de B-junioren, liep een sterke inhaalrace en werd 50e in 16:08.

Een kleine drie kwartier later was het de beurt aan de junioren A. Jamie Verhagen (17), debutant in deze categorie, liep een sterke laatste ronde, waardoor hij nog een flink aantal concurrenten kon oprapen. Hij legde de 6200m af in 22:26, goed voor de 59e plek.

Tot slot stond op zondag Thijs Veenstra (19) aan de start bij de korte cross (2400m). Thijs liep een goed opgebouwde race en kwam binnen als 64e in een niet onverdienstelijke tijd van 7:28.

De dag ervoor kwamen Wu Ping Kuiper (14) en Julian Keun (13) in actie in het Noord-Brabantse. Zij namen deel aan de 2800m lange cross van de C-junioren. Wu Ping eindigde ruim in de top 10; hij finishte als 8e in een tijd van 9:42: ‘Ik startte wat te langzaam, maar daarna was het een grote inhaalrace voor mij.’ Julian liep naar een knappe 16e plek, wat hij deed in een tijd van 10:26.

bekijk alle uitslagen hier