NK Indoor dag 1: Thomas Kwint vierde

Thomas Kwint (18) is bij zijn debuut op de 1500 meter indoor bij het NK Indoor vierde geworden. In Apeldoorn wist hij zich als junior goed staande te houden tussen de senioren. Ook Eva Mollema (20) kwam vandaag in actie.

Thomas maakte een dubbel debuut dit NK Indoor. Het was zijn eerste 1500 meter indoor, maar ook zijn eerste NK Indoor bij de senioren. De wedstrijd was voor hem dan ook met name een mooi leermoment. Oospronkelijk was het de bedoeling dat op zaterdag de series werden gelopen en dat Thomas zich dus vandaag zou proberen plaatsen voor de finale van morgen. Door enkele afmeldingen werd echter besloten dat vandaag in een keer de finale gelopen zou worden. Thomas kreeg dit slechts vlak voor zijn warming-up te horen en zodoende moest er geschakeld worden. Er werd nog snel een nieuw tactisch plan gemaakt met coach Guido. Vanaf het begin van de race werd er veel geduwen en getrokken. Halverwege de race ging het tempo omhoog en zat Thomas wat te ver achterin. Hij probeerde zich naar voren te werken, maar miste net de aansluiting in de slotfase voor de podiumplaatsen. Desondanks wist hij als zesde de finish over te komen in een tijd van 4.04,83. Deze uitslag was daarentegen nog niet definitief. De nummers vier en vijf werden gediskwalificeerd voor hinderen tijdens de race. Daarom kon Thomas een vierde plek bij de senioren aan z'n CV toevoegen. Een goede prestatie. Desondanks was Thomas niet helemaal tevreden na z'n race: "Het was tactisch niet goed. Er had voor mijn gevoel meer in gezeten." De junior voegde echter ook realistisch toe: "Het was gewoon een mooi leermoment."

Eva kwam in actie op de 400 meter. Ook zij had nog niet veel ervaring op deze afstand, want dit was pas haar derde 400 meter indoor ooit. Het doel was zodoende ook voor Eva om te leren en een mooie tijd neer te zetten. Enkele weken geleden was een race niet goed verlopen door een te trage opening. Vandaag werd daarom voor de tegenovergestelde optie gegaan: een harde eerste ronde. Eva voerde deze tactiek goed uit, maar had daardoor erg veel moeite met de tweede ronde: "Ik ben echt nog nooit zo verzuurd geweest. Ik kreeg m'n knieën gewoon niet meer omhoog." De eindtijd viel daarom ook tegen: 59,99. Het overheersende gevoel bij Eva na de race was negatief. Toch kon ze ook wel haar leerpunten uit de race trekken: "De vorige keer was de opening te langzaam, nu te hard. De volgende keer moet het er dus ergens tussenin." Haar race was uiteindelijk goed voor een 21e plaats.